Дечији брак није ромска традиција

Дечији брак није ромска традиција

25.11.2020.
САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ (извор Стална конференција градова и општина)

Београд, 25. новембар 2020 – Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, Национална коалиција за окончање дечијих бракова покренула је кампању „Дечији брак није ромска традиција“. Кампања је усмерена ка подизању свести јавности о овом проблему у чијем је корену првенствено екстремно сиромаштво, а не традиција, нити обичаји, како се неретко наводи у јавности.

„За мене је равноправност право на образовање и право на запослење. Чула сам за дечије бракове. Мислим да дечији бракови треба да се искорене, зато што деца нису спремна за брак. Деца треба да имају детињство, треба да се школују, а за брак има времена“, поручује девојчица Катарина Митровић која се појављује у видео споту кампање.

„Национална Коалиција кроз усмерену и координисану акцију релевантних актера ради на окончању дечијих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији, и то кроз заговарање отклањања институционалних и друштвених препрека за спровођење релевантних законодавних и стратешких оквира. У овој борби, такође веома је важна и промоција примера добре праксе, који се реализују у партнерству локалних заједница, невладиног, владиног и приватног сектора и медија“, рекла је Радмила Нешић испред Националне коалиције за оконцање дечјих бракова.

Националну коалицију за окончање дечијих бракова између осталих, чине представници Координационог тела за родну равноправност, Нишавског, Мачванског, Јабланичког и Јужнобанатског управног округа, скупштинских одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, као и права деце, Заштитника грађана, Повереника за заштиту равноправности, Града Београда, удружења цивилног друштва Бибија, Тернипе, Удружења Рома Нови Бечеј, Удружења Ромкиња Освит, Праксис, Индиго, Атина, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Републичког завода за социјалну заштиту, UNICEF , UNFPA и UNHCR.

Коалиција представља заједницу појединаца, институција и организација који заједно раде на јачању опција безбедног избора за девојчице ромске националности, као и на оснаживању жена и мушкараца, дечака и девојчица ромске националности да мењају постојећу праксу дечијих бракова.

Погледајте видео:

Извор: http://www.skgo.org/ (Стална конференција градова и општина)

ПОЧЕТНА СТРАНИЦА
Skip to content