Извод из саопштења за медије Удружења правника социјалне заштите „Аргумент“

Извод из саопштења за медије Удружења правника социјалне заштите „Аргумент“

Дана 12. 04. 2022. године, Удружење правника социјалне заштите „Аргумент“, издало је саопштење за медије којим је демантован штетни стереотип којим се, насупрот правилима струке и пракси центара, обмањује јавност тврдњама да Центри за социјални рад издвајају децу из биолошких породица због сиромаштва.

Центри не одузимају и не отимају децу, они их штите!

„Удружење „Аргумент“, као струковно Удружење правника, подржава сваки глас усмерен на позитивну промену, али морамо осудити неосновану критику лишену сваке одговорности, изношење нетачних података о раду Центара за социјални рад и њихових запослених, генерализовање, као и злоупотребу најрањивијих чланова овог друштва.

Са становишта струке, а посматрано кроз призму заштите интереса корисника права и услуга социјалне заштите, сматрамо неприхватљивом политичку кампању која је заснована на стереотипу да Центри за социјални рад “одузимају” децу родитељима због сиромаштва!? Том приликом стручни радници Центара представљани су као особе које се на ту нимало пријатну законску дужност одлучују из сопствене обести и доколице, а не само изузетно, нерадо и у складу са прописаним правилима, процедурама и ситуацијама у којима је то њихова законска обавеза!?

Статистички аргументовано, према званичним подацима Републичког завода за социјалну заштиту у претходним годинама приметан је тренд смањења броја издвојене деце из биолошких породица, те је у току 2021.године, на нивоу републике према разлозима издвајања укупно 752 детета издвојено и то: 476 деце због насиља и занемаривања, 129 детета због потпуног одсуства родитељског старања, 72 детета због спречености родитеља да врше родитељско право (затворска казна, болничко лечење, тешке болести, душевна обољења…), 23 детета због немогућности родитеља да одговори на здравствене потребе детета, као и 52 детета из свих осталих законских разлога… И НИТИ ЈЕДНО ДЕТЕ НИЈЕ ИЗДВОЈЕНО ЗБОГ СИРОМАШТВА!

Апелујемо на јавност да позитивним ставом, без напада и осуде, будете помоћ и подршка, да нам омогућите да радимо оно што најбоље умемо и спречимо одлазак, ионако недостајућих, стручних радника из система социјалне заштите. Верујте ставу струке на време. Заузврат, Вам гарантујемо да ћемо све своје стручне и људске ресурсе усмерити на најважнију мисију:
– ДА ОСТАНЕМО ЧУВАРИ ПОРОДИЦЕ И СВИХ НАЈРАЊИВИЈИХ КАТЕГОРИЈА ЛИЦА…“

ПОЧЕТНА СТРАНИЦА
Skip to content