Жртве се неће вратити насилнику ако су економски оснажене

Жртве се неће вратити насилнику ако су економски оснажене

Жене које су претрпеле насиље и које су кориснице Сигурне куће обично су нижег образовања и немају развијене радне навике. Разлог томе је то што им партнери нису дозвољавали да раде. Због тога често немају довољно самопоуздања, па се и ако и пронађу посао тешко дуже на њему задржавају. Да би се то променило у Зрењанину је покренут пројекат „Your job“ који има за циљ да оснажи жртве породичног насиља, кориснице ове институције, како би оне постале економски независне када напусте Сигурну кућу. Пројекат је резултат сарадње Центра за социјални рад и организације Caritas.

16 дана активизма 2019.

Економска зависност је често разлог због којег се кориснице Сигурне куће и жене жртве насиља поново враћају насилнику након изласка из ове институције. Многе од њих су ретко где или чак никада нигде нису радиле. Има и жена које су биле у радном односу и које се свим силама боре и труде да раде и да зараде новац за себе и своју децу.

„Радила сам 4,5 године у картотеци у здравственој установи. Онда сам постала технолошки вишак. После сам нашла други посао, била сам помоћни радник у ресторану. После тога сам радила у пекари као помоћни пекар. Волела бих да радим и даље овај посао. Ја сам сама себи плаћала школу за пекара. Радила сам и плаћала часове. Са мојим стрпљењем мислим да ћу брзо наћи посао. У Сигурној кући сам кратко, тек сам дошла, све је свеже још. Волела бих што пре да нађем посао. Имам двоје деце. И због њих бих највише волела да нађем посао. Они су мени све. Мало сам напета и заиста сам нестрпљива да нађем посао“, прича једна од корисница Сигурне куће у Зрењанину.

16 дана активизма 2019.

САРАДЊА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД И ЦАРИТАСА

Да би се жртве породичног насиља оснажиле и подстакле на запошљавање у Сигурној кући је покренут пројекат Центра за социјални рад и Царитаса под назиом „Yout job“.

„Мени је веома драго да сам ту и да сам стигао и у Сигурну кућу. Царитас је ту да помогне свима који су у невољи без обзира на пол, националност, вероисповест, годиште… Имамо разне пројекте који подразумевају помоћ старијима. То су кућна нега, дневни центри за старије особе. Такође, радимо и са децом са посебним потребама. Веома ми је драго да смо почели да радимо и са младима. 17 година радимо у Зрењанину. Женама које су кориснице Сигурне куће помажемо да се оснаже, поготово када изађу из Сигурне куће да могу да се снађу са својим породицама. Наша саветница ће долазити и радиће разне едукације. Биће им на располагању и грантови за које ће моћи по изласку из Сигурне куће да конкуришу како би започеле сопствени бизнис“, каже Тибор Халмаи, директор Caritas Зрењанин.

16 дана активизма 2019.

„Центру за социјални рад је јако битна сарадња и подршка организација цивилног друштава. У овом случају то је Царитас. Спремни смо да сарађујемо са организацијама цивилног друштва на пројектима који могу да унапреде социјлану заштиту у граду Зрењанину. Да помогну људима који се налазе у стању било које социјалне потребе да превазиђу то стање социјалне потребе и да се што квалитетније укључе у друштвени живот и заједницу и да буду што самосталнији. Ми сарађујемо са свима који имају добре пројекте. Имамо потписане уговоре о сарадњи са различитим организацијама цивилног друштва“, објашњава Оливера Лисица, директор Центра за социјални рад Зрењанина.

ОБУКА ЖЕНА КОЈЕ СУ ЖРТВЕ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Пројекат „Yоур јоб“ у Сигурној кући подразумева обуку жена које су претрпеле насиље да пронађу и задрже посао.

„Зрењанин има част да се овако један велики пројекат реализује баш код нас. У питању је велики пројекат аустријске развојне агенције који ће наредне три године омогућити да млади Зрењанинци похађају различите обуке и курсеве на којима ће стећи знање о томе како се конкурише за посао. Такође, имаће припреме разговора за посао, а обучиће се и за самозапошљавање које је актуелно и где су грантови од 5.200 евра за појединачни бизнис. Позивамо све Зрењанинце од 15 до 30 година да нам се обрате, да конкуришу. Покушаћемо да их мотивишемо и охрабримо кроз ту финансијску помоћ да крену у сопствени бизнис. Пријаве трају до јануара“, каже Милица Богданов, саветник за запошљавање на пројекту „Your job“ Caritas Зрењанин.

16 дана активизма 2019.

„Када је у питању сарадња Сигурне куће и Caritasa предвидели смо да кориснице Сигурне куће прођу пет радионица. Од самоспознаје, мотивације, кроз тражење посла, конкурисања за посао до пословног понашања и задржавања посла. Кориснице Сигурне куће ће имати могућност да похађају курсеве и да похађају обуке за неке вештине. Да ли су то обуке за шивача, кројача, књиговођу или нешто што је њима блиско… Такође, имају могућност да похађају програм стручне праксе код послодавца. Опет подстичемо их да покрену сопствени бизнис. Осим у Зрењанину овај пројекат се реализује још у Алексинцу и Руми“, додаје наша саговорница.

КАКО ДА ЖРТВЕ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА ЗАДРЖЕ ПОСАО?

Посебан акценат у обуци жена жртава насиља биће стављен на задржавање посла.

„Када су у питању кориснице Сигурне куће оне су специфични корисници. Програм запошљавања мора бити прилагођен корисницима. Због специфичности ситуације самих корисница услуга Сигурне куће, запослени у Сигурној кући су свој велики допринос дали у дефинисању проблема са којима се кориснице суочавају. Баш зато имамо део задржавање посла. Свесни смо да је велика флуктуација корисница и да се оне кратко задржавају на послу. Оне морају да одговоре на питања зашто је мени посао важан? Због моје породице, егзистенције, самосталности, живота…“, објшањава Богданов.

16 дана активизма 2019.

„Суочавамо се и са предрасудама послодаваца када је у питању запошљавање жена, жртава породичног насиља. Зато ми и ступамо у контакт са њима. Имамо и проблематику везано за несигурност и мотивацију код корисница. Управо ћемо на томе радити на радионицама. То желимо да побољшамо. Њихова жеља и воља су кључне. Можемо да им помогнемо, али њихова је одлука шта ће радити и да ли ће време које провде у Сигурној кући квалитетно да искористе“, прецизира наша саговорница.

16 дана активизма 2019.

ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНА КЉУЧ ЗА ЊИХОВ ИЗЛАЗАК ИЗ КРУГА НАСИЉА

Мотивисаност жена жртава насиља је кључна у њиховом оснаживању.

„Искуство рада у Сигурној кући показује да кориснице које долазе имају низак ниво образовања и неразвијене радне навике. Разлог томе је врло често зато што им је било забрањено да раде од стране партнера. Врло често се жене враћају кругу насиља, јер немају решено питање егзистенције и нису материјално обезбеђене. Партнер је био тај који је био запослен и који је доносио приходе у кућу. Често се, на жалост, суочавамо са ситуацијама да се жена одважи да пријави насиље, буде смештена одређено време у Сигурну кућу и онда се врати насилнику упркос свим нашим напорима да је од тога одговоримо. Када је потписан меморандум са Царитасом ми смо то препознали као конкретну прилику да помогнемо женама да се оснаже економски и да изађу из круга насиља“, каже Андријана Стојановић, стручни радник у Сигурној кући.

16 дана активизма 2019.

Да би олакшале обуку, Андријана и Милица су припремиле и Приручник за оспособљавање и запошљавање корисница програма зашите Сигурне куће.

„Приручник је намењен педагозима, психолозима, социјалним радницима и свима који желе да помагну женама да изађу из круга насиља тј. да их оспособе за запошљавање. Програм се спроводи кроз радионице. Предвиђено је да то буде у оквиру пет дана, до пет корисница у трајању од 90 минута. Ради се на пет области. То су јачање самопоузданаја. Врло често жене које су претрпеле насиље имају нарушено самопоуздање. Радиће се и на томе да жене спознају шта умеју, шта желе и шта могу да раде. Биће обучене за попуњавање радне биографије и пријаве за посао. Имаће прилику да увежбавају разговор за посао. Јако пуно треба да се ради на томе да када нађу посао исти и задрже. Искуство је показало да се оне кратко задржавају на послу“, објашњава наша саговорница.

16 дана активизма 2019.
16 дана активизма 2019.

„Кориснице желе да нађу посао и да раде. Поготово ове које су тренутно на смештају у Сигурној кући. Препознале су да је то начин да изађу из проблема“, додаје Стојановић.

ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВЕ КАТЕГОРИЈЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ

Жртве породичног насиља су једна од теже запошљивих група коју препознаје и држава.

„Жртве породичног насиља имају приоритет у запошљавању тј. позитивно су дискриминисани при укључивању у ново запошљавање, јавне радове, код самозапошљавања… Оно што јесте чињеница коју су наши саветници приметили јесте да се жртве насиља приликом приијављивања нерадо идентификују као жртве породичног насиља. Чим се тако изјасне одмах се мобиллишу све могућности да би се такве особе запослиле. То креће од њиховог саветника и у договору са њима се предлажу мере које им стоје на располагању. Неко се определи за обуку, неко за самозапошљавање“, каже Александра Штрбац из Националне службе за запошљавање.

16 дана активизма 2019.

„Послодавци који се одлуче да запосле особу која је жртва породичног насиља или која спада у категорију теже запошљивих могу да рачунају на подстицаје. Они могу да користе субвенције за ново запошљавање. Ове године постоји седам група теже запошљивих лица. То су млади до 30 година без квалификација или са ниским квалификацијама или су изашли из домског смештаја или хранитељских породица, особе са инвалидитетом, Роми, дугорочно незапослени, радно способни корисници новчане социјалне помоћи, старији од 50 година са статусом вишка и жртве породичног насиља“, додаје наша саговорница.

16 дана активизма 2019.

Организација Caritas је Сигурној кући донирала и ствари које су неопходне корисницама ове институције. Међу донираним стварима је и један лап топ како би се жене жртве насиља што боље припремиле за посао код послодавца или самозапошљавање.

Извор: ilovezrenjanin.com

ПОЧЕТНА СТРАНИЦА
Skip to content