Centar za socijalni rad Grada Zrenjanina

Porodični smeštaj odraslih i starih

Topli dom za treće doba - novinski članak lista Zrenjanin

 

Izvor: List Zrenjanin

Sve je počelo edukacijom za porodični smeštaj odraslih i starih lica koju je organizovao zrenjaninski Centar za socijalni rad

BRIGA o starim licima od pre godinu dana za porodicu Vlaisavljević iz Taraša predstavlja bitan segment života u seoskom gazdinstvu. Nada i Dimitrije, zajedno sa svoje troje dece, primili su u svoj dom dvojicu starih osoba kojima su pružili utočište i sa kojima dele obroke, a sve je počelo edukacijom za porodični smeštaj odraslih i starih lica koju je organizovao zrenjaninski Centar za socijalni rad pre nešto više od godinu dana.
Kako ističe gazdarica porodične kuće Vlaisavljevića, ideja o bavljenju hraniteljstvom se rodila pre nekih pet godina.

Ispunjena želja

- Moja životna želja bila je da se bavim medicinskim poslom, a hraniteljstvo mi je došlo kao neki vid kompenzacije za taj poziv, pogotovo što su se žene iz Hrvatske, odakle smo mi rodom, time bavile mnogo pre nego što je to u Srbiji uzelo maha. Kada sam prvi put videla bilbord o hraniteljstvu za odrasle u Zrenjaninu u kome se traže hranitelji za odrasla i stara lica, otišla sam i informisala sam se, a potom smo se i prijavili za edukaciju hranitelja. Od tada je prošlo više od godinu dana, a po završetku obuke primili smo dvojicu deka i imamo mesta za još jednu osobu. Ukoliko i najstarija ćerka bude želela da se bavi hraniteljstvom, imamo u planu i proširivanje ovog humanog posla – kaže Nada Vlaisavljević, napominjući da se ona u potpunosti pronašla u ovoj humanoj delatnosti.
- Ovaj posao je zanimljiv, human, a izdržavam i samu sebe s obzirom na to da sam nezaposlena. Uz moje redovne kućne obaveze, pozabavim se i njima, te tako korisno upotpunim svoje vreme, na obostrano zadovoljstvo - napominje Nada, majka troje dece, i dodaje da bi rado preporučila ovaj vid posla nekome ko ima volje i mogućnosti za to. Ona kaže da je najbitnije da se razumeju, slažu, da imaju poverenje jedni u druge i da su iskreni a sve ostalo je nadogradnja takvog odnosa koji za sada dobro funkcioniše.
U odnosu na rad u firmi, ovaj vid zaposlenja mnogo je bolji i lakši i pored brojnih obaveza koje imam. Ipak sam ja u svojoj kući i sama planiram svoje vreme, ali kada je odgovornost u pitanju, tu sam „aktivna" čitavih 24 časa, jer i kad spavamo, osluškujemo da li je sve u redu- kaže Nada Vlaisavljević.

Ugovor se poštuje

Govoreći o utiscima iz hraniteljske porodice u kojoj je od januara meseca ove godine, Vukola Radović, devedesetdvogodišnji deka koji sa još jednim „cimerom" živi pod okriljem porodice Nade i Dimitrija Vlaisavljevića, kaže da je on pre odabrao ovakav život nego boravak u Gerontološkom centru.
- Ja sam se odlučio za ovaj vid smeštaja i rešio sam da ću doći u Taraš čim sam došao na upoznavanje sa Vlaisavljevićima i video njihov dom. Poslom sam nekad dolazio u ovaj kraj s obzirom da sam ceo radni vek proveo u „Ogrevu", a u okolini smo imali i nekoliko prodavnica koje smo obilazili. Ja sam prezadovoljan ovim životom ovde i sve što smo dogovorili i ugovorom potpisali, to se tako i poštuje - kaže deda Vukola, napominjući da mu najviše odgovara što živi na selu i što ima mir koji u gradu nema, ali i što ima sa kime da razgovara.
Prema njegovim rečima, u Tarašu se najbolje oseća s obzirom da je okružen porodicom koja mu je dosta bliska, iako nije njegova. Za svoga života promenio je nekoliko lokacija na kojima je živeo, od Banatskog Despotovca, preko Lazareva, Zrenjanina u kome ima stan, ali i crnogorskih krajeva u kojima su mu živeli sestra i brat, odnosno bratanac i njegova familija. Svoje dece nije imao iako je živeo u zajednici sa dve žene, tako da nema nikoga ko bi vodio računa o njemu pod stare dane. Od smrti druge žene živeo je sam, poslednjih šest godina, dok mu je kuvane obroke spremala komšinica s obzirom da, kako on kaže, ne ume ni šopret da uključi a kamoli nešto da skuva.

Pogibeljna samoća

- Ovako mi je mnogo bolje nego da sam sam, jer samoća najviše čoveka ubija. Dosta mi je lakše i bolje, jer sve, što god mi treba, Nada meni uradi i spremi. Od ovoga mi ne može biti bolje - priča deda Vukola.
U okviru prostora u kome živi, Vukola Radović ima na raspolaganju dnevni boravak namešten za korisnike, čajnu kuhinju, spavaću sobu i kupatilo, ali i veliko dvorište koje koriste svi ukućani porodice Vlaisavljević. Neretko sede svi zajedno u dnevnom boravku i uživaju u razgovoru ili televizijskom programu. Za sada u porodici ima dvoje ostarelih osoba i ima mesta za još jednog korisnika, dok je u planu Vlaisavljevića da adaptiraju i osposobe prostor za još nekoliko lica koje bi primili u svoj dom.

Sanja Vorkapić

Izvor: List Zrenjanin

You are here: Home Porodični smeštaj odraslih i starih Topli dom za treće doba - novinski članak lista Zrenjanin