Centar za socijalni rad Grada Zrenjanina

Obeležen dan Centra za socijalni rad i deset godina rada "Alternative" i "Sigurne kuće"

01.10.2019

Dan Centra za socijalni rad Zrenjanin i deset godina od uspostavljanja usluge Prihvatilišta za žene i decu, žrtve nasilja u porodici ("Sigurna kuća") i Dnevnog boravka za decu sa telesnim i intelektualnim invaliditetom "Alternativa" obeležen je danas.

Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetili su "Alternativu" i razgovarali sa zaposlenima i direktorkom Oliverom Lisicom.

Gradonačelnik Janjić je istakao da Grad Zrenjanin vodi računa o svim kategorijama stanovnika, a da je za ovu, 2019. godinu odvojeno 125 miliona dinara za socijalna davanja.
- To nije mali procenat, u odnosu na ukupan budžet, a zajedno sa Centrom za socijalni rad sprovodimo brojne projekte socijalne zaštite u našem gradu - kazao je on.

Gradonačelnik je ukazao i da su ranije realizovani projekti u saradnji sa nevladinim organizacijama, a da je na poslednjoj skupštinskoj sednici osnovana i nova ustanova koja će početi sa radom od naredne godine.
- Na taj način ćemo i te usluge realizovati zajedno sa Centrom za socijalni rad. Siguran sam da će to doprineti kvalitetnijem životu osetljivih kategorija građana - rekao je još gradonačelnik Janjić.

Govoreći o značajnom jubileju, Olivera Lisica je ukazala da se danas obeležava i 58 godina od osnivanja ustanove na čijem je čelu, Centra za socijalni rad.
- Danas smo organizovali i izložbu dečijih radova kako bi se moglo videti šta deca ovde rade i kako se sa njima radi budući da je cilj ove usluge ovde i usluge koje pruža Centar za socijalni rad da se unapredi kvalitet života svih naših sugrađana- rekla je ona.

Direktorka je napomenula i da Centar za socijalni rad, kao i organ starateljstva ima preventivnu i društveno - kohezionu ulogu, da pomaže svim ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i da takvo stanje prevaziđu.

- Moram da istaknem da je, od kada postoji Centar, i od kada su uspostavljene usluge, mnoge od njih unapređene i proširene, kao i da je obuhvat korisnika proširen. Zahvaljujući sredstvima koje obezbeđuju Grad Zrenjanin i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te usluge se svakodnevno unapređuju, a ono čime bi smo se pohvalili jeste da od ove godine, zahvaljujući pomoći Grada, imamo održivost usluge savetodavnog, terapijskog, socijalnog i edukativnog rada. Smatramo to kao nadogradnju za sve ono što smo do sada radili - rekla je Olivera Lisica.

Kako je navela, u gradu je manje nezaposlenih, pa je i manje ljudi u stanju socijalne potrebe, a da svakako treba raditi da se održi porodica.

U "Alternativi" je trenutno deset korisnika, dok ih je za deset godina, koliko postoji, prošlo njih pedesetak, u Sigurnoj kući smešteno je 22 korisnika, u Prihvatilištu 16, dok savetodavno - terapijske usluge u ovoj godini koristi 80 ljudi.

Izvor: http://www.zrenjanin.rs/

 

You are here: Home O centru Textovi o Centru Obeležen dan Centra za socijalni rad i deset godina rada "Alternative" i "Sigurne kuće"